C990 does not power on.

edited February 5 in Treadmill Problems
I have a treadmill (Nordictrack C990) less than 14 months old and when I went to use it, it wouldn’t power on.

I performed all the “troubleshooting” steps available on the Nordictrack website and still cannot power it on or point to an obvious cause so I can order the parts.

What I can say so far:
- Turning the power switch from off to on(reset), nothing appears to happen. If left on for a while and turned off the speakers in the console make a small pop sound.
- The android based tablet/display/controls do not start up.
- None of the console controls such as speed, incline, or fan do anything.
- The LED on the control board lights up with no signs of a code. None of the other components in the base seem to be activated, but they could just be waiting for a signal.
- The wiring harness leading to the console is intact with no damage or pinching. There is voltage flowing to the console connector.
- Inspecting the inside the console reveals that there is power being supplied to the display area, as a green/yellow LED can be seen through the backside of the venting for the display.
- There is a small circuit board In the top corner that has a red LED blinking in a repeatable pattern of four blinks then a pause. Nordictrack customer service is unwilling to assist in telling me what this is.

I have my own thoughts, but would like to hear from others what might be needed to be serviced.

Comments

  • You have the safety key in place?
  • edited February 6
    yes. I wonder why this is always suggested, as having the key sitting in one of the cupholders never stopped it from turning on, just stopped it from actually running.

    Typically if I were to leave the safety key detached, the machine would power up, and the main display would've to go through its Android start up routine, and then once the display had started, it would begin a count down to enter a sleep/standby state. Once you add the key the screen would turn back on. None of this is happening, the machine acts as if there is no power despite the lit up LEDs under the panels.
  • You do have 8 to 12 vdc on the red & black wires in the harness going up to the console?
  • admin-it said:

    You do have 8 to 12 vdc on the red & black wires in the harness going up to the console?

    After testing it again I can confirm that is the voltage.
  • Sounds like a console is bad.
Sign In or Register to comment.